Telur manik

Setiap cuti mempunyai sifat sendiri, Easter tidak terkecuali, telur Paskah adalah salah satu simbol utama Paskah, mereka berbeza, sebagai contoh: Telur Paskah dari manik-manik, Telur bersulam, telur dengan sulaman, dengan appliques, telur dalam teknik decoupage, telur coklat, dll. Dari mana tradisi itu datang untuk menghiasi telur untuk Paskah, tidak ada yang akan mengingati, tetapi ia telah menjadi begitu mantap pada zaman kita bahawa usus wanita moden tidak bosan mengejutkan kita dengan pelbagai varian hiasan Paskah.

Telur manik

Salah satu cuti utama tahun ini, cuti Paskah adalah agama, keluarga, bercuti cerah, ia menyatukan orang yang dikasihi, membawa kehangatan dan kebaikan. Orang ramai mengikuti banyak tradisi, semasa perayaan Paskah. Seluruh keluarga berkumpul bersama, atribut utama meja perayaan dipanggang - Kue Paskah, pelayan rumah mengumpulkan keranjang Easter, meletakkan produk tradisional di sana, orang percaya mesti pergi ke gereja. Nah, selepas semua orang berseronok, pergi ke rumah masing-masing dan memberi telur Paskah. Setiap keluarga mempunyai tradisi sendiri menghias Telur Paskah, yang diteruskan dari satu generasi ke generasi. Banyak menghiasi telur dengan bantuan tumbuhan, cat, benang, wayar, teknik origami modular, serta manik.

Telur manik

Menenun telur Paskah dari manik-manik Proses ini mudah, tetapi pada mulanya panjang, terutama untuk pemula. Di sini, seperti dalam setiap kes, amalan adalah penting, ketekunan, dan yang paling penting - keinginan. Sebelum anda membuat keputusan dan mula melakukan hiasan jenis telur percutian ini, anda perlu mencari sedikit masa, mencari maklumat, menyediakan bahan dan akan ditentukan dengan tegas, kerana ia adalah kerja yang panjang, tetapi menyenangkan. Sebagai contoh, anda boleh mula melihat latihan video, telur dari manik dalam proses pembuatannya. Tuan-tuan akan menasihati anda di mana untuk memulakan dan bagaimana, kerana telur yang dihiasi juga bersifat seni dengan cara mereka sendiri, setiap butiran kecil adalah penting, setiap manik harus berada di tempatnya.

Telur manik

Buat telur dari manik untuk pemula - satu proses yang mudah. Terdapat banyak teknik mudah, contohnya, teknik yang paling umum adalah teknik yang disebut tenunan tangan. Ia mudah, tetapi untuk pelaksanaannya anda perlu bersabar, kerana telur itu benar-benar dihiasi dengan manik, apalagi manik-manik yang ditenun pula, satu demi satu, yang memerlukan banyak masa. Kelebihan terbesar menggunakan teknik ini adalah kemungkinan penggunaan kecerunan palet warna. Anda boleh mula menyusun manik-manik cahaya, dan kemudian, maju ke arah seberang telur, selesai dengan warna gelap warna ini. Akibatnya, kami akan mendapat peralihan yang lancar dari palet warna, visual yang mengasyikkan dan mempesonakan.

Telur manik

Di samping itu, dalam proses tenunan tangan, anda boleh melakukan corak yang berbeza, fantasi anda penting di sini, tetapi ia akan menjadi lebih sukar daripada hanya membuat jalur berwarna-warni. Oleh itu, untuk pertama kalinya, adalah lebih baik untuk menghentikan versi teknik yang kurang rumit ini.

Telur manik

Terdapat juga varian lain tenunan dengan manik. Kami mencadangkan anda mencuba satu varian mudah tenunan telur dari manik, corak, yang ada di Internet, dan ia dipanggil setochka. Kami akan membuat corak manik dengan menggabungkan berlian (yang membentuk tulang punggung) dan bunga, dalam kes kita ia akan menjadi chamomiles.

Telur manik

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah menyediakan bahan-bahan. Yang paling penting adalah manik, skema warna harus terdiri dari tiga warna: hijau, kuning dan putih (dari manik ini kita akan membuat chamomile). Untuk kerja sedemikian, kami menasihati anda untuk membeli manik Czech berkualiti, lebih mudah untuk bekerja dengannya, yang pasti akan membantu pemula. Sebagai pilihan, manik-manik, yang akan kita gunakan untuk melakukan chamomiles, anda boleh mengambil satu atau dua saiz lebih daripada manik kehijauan untuk mesh. Juga memerlukan cat khas (untuk pangkalan), garis memancing dan jarum manik. Pertama sekali kita membuat latar belakang. Kami bermula dengan pewarnaan telur (warna tidak penting, tetapi kami menasihatkan membuat latar belakang lebih ringan, misalnya, emas), kami menunggu telur menjadi kering.

Seterusnya, teruskan proses tenunan itu sendiri. Di bahagian bawah garisan kita membetulkan satu manik putih, dan kita melewati garis memancing melalui itu, kira-kira dua atau tiga kali. Seterusnya, anda perlu mengikat grid roman, setiap sisi berlian harus terdiri daripada 6 manik hijau. Jadi, manik hijau membentuk grid. Secara visual, setiap rombus akan menyambungkan bunga - dalam kes kami, itu chamomile. Untuk melaksanakannya, anda perlu mengambil enam manik putih, yang sepatutnya membentuk bulatan. Panjang keseluruhan grid mestilah kira-kira sembilan sentimeter, adalah penting untuk membetulkannya dengan betul, yang akan menghasilkan sesuatu seperti beg. Bahagian bawah beg ini adalah wajar untuk menguatkan, kerana ini adalah perlu untuk lulus garis memancing beberapa kali melalui cincin dari manik putih bawah, selepas itu garis perlu sedikit ditarik dan dimeteraikan. Ia masih melampirkan pusat kuning ke pusat bunga. Kami mengambil manik kuning dan lulus jarum dengan teliti melalui pembukaan bunga (manik putih), dengan itu melampirkan pusat kuning.

Untuk memudahkan anda membuat tenunan, kami menasihati anda untuk mencari bahan di Internet telur dari corak tenunan manik Setochka. Tiba-tiba, letakkan telur dalam beg berhias siap dan gunakan garis memancing untuk memperbaiki lubang dengan betul.

Oleh itu, kami mempunyai hiasan Paskah indah - telur dari manik (bagaimana membuatnya anda sudah tahu dengan teknik retikulum). Mungkin, pada pandangan pertama, pelaksanaannya agak sukar, tetapi ini semua adalah soal amalan, sebenarnya, tidak ada yang rumit dalam proses ini.

Telur manik

Dalam banyak keluarga pada malam hari percutian, hiasan telur Paskah telah menjadi tradisi yang baik. Dalam kes ini, anda boleh berhubung dan kanak-kanak, memberi mereka peluang untuk membuat corak mereka sendiri, mengembangkan imaginasi dan keupayaan untuk melakukan sesuatu dengan tangan mereka sendiri.

Kami menasihatkan anda untuk mula melakukannya sendiri telur dari manik, kelas induk Kemudian berikan anak-anak, mereka akan menghargainya, mereka akan berminat dan akan membuat anda sebuah syarikat. Versi telur manik yang paling mudah yang dapat dicapai oleh setiap anak adalah membuat telur dengan manik berwarna-warni. Untuk melakukan ini, anda perlu menyediakan warna-warna manik yang paling berwarna (lebih cerah - lebih baik) dan minta kanak-kanak itu mengikatnya pada rentetan panjang atau garis nipis. Selepas itu, anda perlu membungkus dan mengelak dengan benang manik ini, telur kayu atau tanah liat yang telah disediakan terlebih dahulu. Di samping itu, penciptaan pelbagai warna ini boleh dihiasi dengan busur, selendang kecil atau paillettes. Dalam pekerjaan seperti itu, tidak boleh ada sekatan dalam imajinasi anda atau imaginasi anak anda.

Telur manik

Pelajaran bersama itu pasti akan membawa anda lebih dekat, dan menenun telur manik akan menjadi hasil cemerlang dari kerja keluarga yang dilakukan, mereka boleh dikumpulkan dan setiap tahun untuk menambah salinan baru ke koleksi.

Apa yang boleh saya katakan, tetapi setiap tahun hanya menghiasi telur ayam semakin menjadi karya seni. Beberapa minggu sebelum Paskah telur dari manik-manik, gambar yang melimpah halaman majalah pada kerja-kerja jahitan, menjadi keutamaan bagi semua peminat buatan tangan.

Telur manik

Dan orang-orang yang merasa yakin dalam perkara ini, jangan berpegang pada pilihan yang mudah, tetapi cuba mencipta yang paling unik Telur Paskah dari manik, skema yang rajin mencari di semua jenis sumber Internet.

Tidak dinafikan, keutamaan di kalangan telur Paskah hiasan adalah telur Faberge yang terkenal. Menggunakan pelbagai warna manik dengan pelbagai saiz, anda boleh membuat cantik Faberge telur dari manik. Sejarah telur hiasan seperti ini kembali ke masa lalu, ketika Tsar Alexander III memerintahkan untuk istrinya hadiah Easter dari perhiasan Carl Faberge (untuk menghormati mana telur ini diberi nama). Saat itu telur Faberge pertama muncul, sebuah karya nyata yang terbuat dari bahan perhiasan mahal. Sudah tentu, manik berwarna-warni yang sederhana bukan berlian atau manik emas, tetapi masih dengannya anda boleh membuat telur hiasan yang indah yang akan menyerupai telur Faberge yang asli dan terkenal di seluruh dunia.

Kami mencadangkan mencuba telur hiasan, yang akan sama dengan satu telur Faberge milik koleksi imperial. Telur ini diperbuat daripada manik dengan mata pansy (dalam asalnya telur ini diberikan kepada Nicholas II oleh ibunya, Permaisuri Maria Feodorovna). Bagaimana untuk menenun telur daripada manik, lebih-lebih lagi, secara visual membawanya sedekat mungkin kepada salah satu karya seni Faberge adalah kompleks, tetapi dapat diselesaikan.

Telur manik

Sebelum memulakan, anda perlu menyediakan semua bahan. Manik - hijau, emas, ungu, putih dan kuning. Untuk kerja itu, kami mencadangkan membeli manik berkualiti (contohnya, ia boleh menjadi manik Czech), ia kelihatan lebih baik dan lebih mudah untuk bekerja dengannya. Juga, kami menasihati anda untuk membeli pangkalan, sebagai contoh, sekeping kayu dalam bentuk telur bujur. Tetapi sekiranya semuanya, dari awal hingga akhir, anda mahu lakukan dengan tangan anda sendiri, maka anda boleh menggunakan kaedah yang dipanggil "papier-mache ringan", dengan bantuannya untuk membuat asas untuk kerja.

Perkara pertama yang perlu dilakukan adalah mengasah kacang telur dengan kaedah tenunan lurus. Untuk melakukan ini, kita mengambil manik-manik warna hijau (sebaik-baiknya hijau gelap, yang dipanggil - zamrud) dan menutup telurnya. Proses ini agak mudah: tali manik satu demi satu pada benang emas panjang, kemudian gam gam dengan gam super.

Seterusnya, teruskan ke pansies, pada masa akan datang - hiasan utama telur Faberge kami. Untuk penciptaan mereka, kami mengambil manik-manik dengan pelbagai saiz warna ungu dan sepasang manik emas dan putih. Kami juga tidak memerlukan dawai yang sangat kasar, yang biasanya digunakan untuk pokok kayu dan benang emas.

Dari dawai kita membuat batang, dan dengan bantuan benang atau garis nipis kita melampirkan ke atas batang, sebelum membuat bunga, untuk penciptaan yang mana anda boleh menggunakan corak warna yang sesuai dari manik. Batang sedemikian, dengan pansies di bahagian atas, anda perlu membuat lima keping, begitu banyak bunga pada telur Imperial Faberge yang terkenal.

Ia tetap untuk berdiri, ia harus menyerupai daun, bentuk yang agak menarik, seolah-olah mereka dipintal khas. Pasukan master Carl Faberge menuangkan daun tulen ini, dan kami akan menggunakan manik berwarna emas dan dawai nipis emas. Mari kita buka rahsia - daun-daun emas ini akan melaksanakan secara serentak dua fungsi - untuk melengkapi hiasan telur dan tutup pendirian di bawah telur. Kami memerlukan sokongan supaya telur berat tidak jatuh, tetapi, sebaliknya, ia berdiri dan berdiri tegak di tingkap anda, menyenangkan mata seluruh keluarga dan tetamu anda.

Untuk pendirian anda boleh menggunakan bahan-bahan yang diperbaiki, contohnya, gegelung dari pita nipis. Kami mengambil gegelung dan melampirkannya ke cangkerangnya, yang sebelumnya telah disediakan daun manik emas, yang berdasarkan rangka kawat. Selepas asas, berdiri, batang dan bunga sudah siap, kita mula mengumpulkan semuanya bersama-sama. Untuk ini kami memerlukan gam super dan garis memancing. Kami dengan teliti menjahit kelopak ke bawah ke bawah asas hijau, membaiki batang dalam kerangka dawai, dan dengan gam membetulkan bunga ke ketinggian yang dikehendaki. Tidak dinafikan, kerja yang dilakukan membawa kehilangan masa dan usaha anda, tetapi ia berbaloi.

Telur manik

Akibatnya, anda akan mendapat telur dekoratif, pada mulanya kelihatannya mudah, tetapi dalam kesederhanaan ini terdapat ciptaan emas emas, dengan hiasan bunga yang tidak bersalah, dengan mudah dan menarik. Tidak hairanlah telur Faberge ini dengan mata pansy merupakan salah satu pameran yang paling disukai dalam koleksi kekaisaran.

Dengan cara ini, membuat telur Paskah bukan hanya pengalaman yang menyenangkan, tetapi juga tradisi yang baik. Ia dianggap sebagai telur Paskah yang disumbangkan - untuk kesejahteraan dalam keluarga, ia mempunyai kekuatan dan melindungi rumah dari kesusahan dan masalah. Hiasan manik telur bukanlah tugas yang mudah, ia sangat teliti dan memerlukan banyak kesabaran.

Telur manik

Telur yang dihiasi - ini adalah cenderahati yang indah untuk Paskah, hadiah yang sangat baik untuk orang yang tersayang, atribut utama bakul Paskah yang dihiasi dengan indah. Jangan meluangkan masa dan kerja anda, menenun telur dengan manik adalah satu proses yang menarik, emosi yang menyenangkan dan hasil yang lebih menyenangkan.

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

+ 84 = 87

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: