Ukiran kerja dari kertas

Semua orang terpaksa memotong kepingan salji dari kertas, pelbagai jenis corak yang rumit pada mereka, mendapat hasil daripada karya-karya yang lembut. Tetapi tidak ada yang memikirkan hakikat bahawa ukiran salju adalah sebahagian kecil dari keseluruhan seni! Dan ia dipanggil whinny. Berdasarkan namanya menjadi jelas bahawa seni mempunyai akar Ukraina. Di Ukraine ia telah digunakan sejak zaman purba, secara praktikal dari zaman pagan. Mereka digunakan untuk menghias tingkap rumah, balok, dapur sebagai dompet, mereka diberikan satu sama lain untuk Paskah dan Krismas. Perkataan tradisional "vytykanki" untuk sesetengahnya tidak terlalu konsonan, jadi teknik itu sering dipanggil ukiran terbuka. Tetapi ia tidak dalam tajuk, tetapi dalam rahmat dan kecantikan, yang diperolehi daripada kertas biasa. Setelah melihat produk buat kali pertama, semua orang akan terkejut dan kagum!

Ukiran kerja dari kertas

Nampaknya ia hanya kertas biasa. Dan bagi orang yang tidak mengenalinya, nampaknya tidak sembuh, tidak padat dan tidak padat. Tetapi ia berbaloi untuk masuk ke tangan yang mahir, dan mereka - yang telah melipat sepotong kertas beberapa kali, mengukir kontur individu yang tidak kelihatan dan terbentang - akan memberi perhatian orang lain keajaiban! Lagipun, transformasi sentiasa mengandungi sesuatu yang indah. Ukiran lembut adalah apa yang menukar kunci kertas biasa menjadi kraf kecantikan yang menakjubkan! Dan anda hanya boleh mengagumi dan mengeluh dengan tangan anda, bahawa anda tidak tahu bagaimana melakukan sesuatu seperti itu. Jadi apa masalahnya? Mari belajar bagaimana membuat pelbagai produk menggunakan seni ukiran terbuka.

Corak apa yang wujud dalam teknik ukiran terbuka? Sudah tentu ada. Tiada sekatan! Sama seperti dahulu, setiap rantau mempunyai ciri-ciri sendiri. Ini bukan perkara utama dalam seni ini. Adalah penting - untuk meletakkan jiwa anda ke dalam produk, untuk "membelanjakan" semua imaginasi anda semasa merancang dan memotong corak.

Ukiran kerja dari kertas

Ia juga penting untuk berfikir tentang kertas. Terbaik di memotong kertas terbuka ambil lembaran lukisan; walaupun pada dasarnya, dan sesuai untuk warna biasa. Ia tidak disyorkan untuk memotong kertas bersalut; ia akhirnya mula memisahkan dan menjadi kuning.

Hammers mempunyai keanehan mereka sendiri: mereka mesti bersifat simetris. Ia boleh sama ada simetri pusat, atau sinar, seperti pada kepingan salji. Kertas dilipat separuh atau akordion, seperti yang anda suka, dan dipotong. Dan hasilnya adalah satu siri imej yang sama sekali berbeza. Perhiasan geometri dan bunga, garis-garis bunga, bintang-bintang digunakan dalam ukiran terbuka ... Untuk membuat kertas dari tangan kanak-kanak, lebih menarik untuk bertanya tema dongeng: haiwan, burung, dan sebagainya.

Ukiran kerja dari kertas

Untuk memulakan, tentu saja, seperti dalam mana-mana seni lain, anda perlu mudah, secara perlahan merumitkan corak. Dan kemudian soalan lain timbul - bagaimana untuk mengurangkan? Ramai yang menggunakan gunting manicure biasa yang tajam dan bulat. Orang lain menggunakan pisau cukur atau pisau bedah. Terdapat juga orang-orang yang suka memecahkan lukisan itu, memerah pada kepingan sesuatu bulatan dan angka lain. Oleh itu, pilihan alat untuk bekerja secara langsung bergantung pada budi bicara ator dan kerumitan corak.

Prinsip penggalian adalah mudah. Ia perlu untuk perlahan-lahan tusukan kertas yang dilipat di satu tempat dan mula memotong corak daripadanya. Artikel buatan tangan siap pakai yang dileburkan hendaklah dilekatkan pada kadbod atau kertas tebal untuk memastikan produk lebih lama atau dililitkan. Tampalkan dengan tampal atau gam yang tidak meninggalkan bekas.

Ukiran kerja dari kertas

Ukiran bukit secara tradisional digunakan untuk menghias rumah buatan tangan. Jadi di manakah anda boleh memohon? Sebagai contoh, potong serbet pada meja kopi atau di pinggan di bawah piring, buat penanda buku yang luar biasa di dalam buku, menghiasi dengan serpihan renda keranjang, lampshade, cermin, bingkai gambar, tutup dengan tingkap dengan cara yang lama. Seperti yang anda lihat, terdapat banyak aplikasi. Dan sekarang kita akan bercakap dengan lebih terperinci mengenai sebahagian daripada mereka.

Napkin di atas meja

Apabila memotong tuala, perlu mengambil kira bentuk meja. Sama ada serbet adalah segi empat tepat atau bulat. Dan juga tahap pengisian kanvas dengan corak diambil kira. Lagipun, jika produk itu dimaksudkan sebagai pendirian untuk hidangan, maka hanya tepi yang harus dicampur, dan bahagian tengah - pepejal. Oleh itu, untuk memotong serbet anda perlu:

- padat dan pada masa yang sama kertas berwarna plastik;

- Salin kertas, melacak kertas dan kadbod untuk template;

- pensil mudah;

- gam adalah sejagat;

- sudu.

Ukiran kerja dari kertas

Menggunakan kertas salinan dan kertas pelacakan, corak dari Skema 1 di bawah atau sesetengah lain dipindahkan ke kertas templat. Untuk ini, kertas jejak diletakkan di bawah corak corak dan dilolangkan dengan pensil lembut mudah. Kemudian lukisan itu sekali lagi dikelilingi oleh pensil dan dipotong dengan sepasang gunting sepanjang kontur. Ternyata template siap sedia.

Ukiran kerja dari kertas

Ambil lipatan kertas berwarna 2 kali (mengikut skim 2). Templat ini digunakan untuk bahan kerja dan corak itu diletakkan di sekeliling dengan baik dengan pensil sederhana. Templat harus dikeluarkan, dan corak dipotong dengan gunting tajam atau pisau dengan pisau boleh tanggal. Kertas itu dibentangkan, satu lagi kertas diletakkan di atasnya dan dipasangkan dengan cermat oleh sisi cembung sudu, meluruskan semua jejak lipatan. Napkin yang dihasilkan disisipkan ke kertas warna yang kontras dan dilaminasi supaya produk tetap cantik dan praktikal. Anda boleh menggunakan serbet untuk buah-buahan atau menghantarnya sebuah pasu cetek dan sajikannya di meja, katakan, ceri atau anggur

Ukiran kerja dari kertas

Ukiran kerja dari kertas

Hiasan untuk cermin

Cermin, biasa kepada mata kita, boleh diubah menjadi versi antik. Dan anda hanya perlu memotong bingkai dari kertas bertekstur emas dengan corak bunga dan menghiasnya dengan cermin yang sudah sedia ada - bingkai lembut yang ekspresif. Bingkai semacam itu dengan tangan mereka sendiri pasti akan menjadi induk semang, dan kemudian wajah gembira, tersenyum akan tercermin dalam cermin.

Ukiran kerja dari kertas

Apa yang anda perlukan untuk memotong kerangka kerja terbuka untuk cermin? Kertas ini diperhitungkan dengan kesan memar warna emas, menelusuri kertas, kertas tebal atau kadbod, pensel mudah dan gunting. Pada kertas tebal dengan kertas jejak corak dipindahkan dan templat dipotong untuk menghiasi bingkai. Lembaran kedua kertas saiz yang betul dilipat 3 kali lurus dan 1 menyerong. Templat digunakan untuk kertas dilipat dan ditarik dengan pensil. Corak dikeluarkan dan lukisan dipotong dengan gunting. Produk itu terbentang dan dilicinkan. Ruang kosong seperti itu dihiasi dengan cermin sepanjang perimeter, menampalkannya pada bingkai lama. Dengan cara yang sama, bingkai foto diri juga dihiasi.

Ukiran kerja dari kertas

Ukiran kerja dari kertas

Selepas membaca semua ini, anda mungkin mahu mencuba diri dalam seni seperti ini ukiran terbuka. Lebih berani! Cuba untuk membuat pendawaian, menyatakan di dalamnya semua imaginasi anda. Mungkin dalam seni ini anda akan mendapati diri anda dan ia akan menjadi hobi anda!

1 Звезда2 Звезды3 Звезды4 Звезды5 Звезд (No ratings yet)
Loading...
Like this post? Please share to your friends:
Leave a Reply

88 − 81 =

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: